Instapaper in plaats van Delicious

Iedereen die veel gebruik maakt van het internet komt dagelijks enorm veel interessante websites/artikels tegen, het liefst zou je ze allemaal willen bekijken/lezen, maar dat behoord in verband met de tijd die dat in beslag neemt natuurlijk niet tot de mogelijkheden.

Bookmarks

Om alle (mooie) websites die rijkelijk zijn gevuld met informatie toch niet te vergeten, en later (wanneer je wel tijd hebt) alsnog eens te lezen/bekijken zijn bookmarks (Nederlands: Bladwijzers) erg handig. Bookmarks hebben echter (tot voor kort) het nadeel gehad dat deze lokaal worden opgeslagen. Wanneer je een desktop en een laptop hebt, of op je werk bij de bookmarks van thuis wilt komen loop je al tegen een probleem aan.

Delicious

De oplossing voor dit probleem is in 2003 al bedacht door Joshua Schachter, het leek hem een slim idee om de bookmarks niet lokaal maar op het web op te slaan. Dankzij zijn website (Delicious) die in 2005 door Yahoo werd overgenomen waren er in 2008 al meer dan vijf miljoen mensen die gebruik maakten van deze “social bookmarking” service.

Ik heb Delicious altijd met plezier gebruikt, maar ondanks de tags zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Op een gegeven moment heb je simpelweg te veel urls opgeslagen. Omdat er tot voor kort nog geen goed alternatief te vinden was heb ik Delicious, ondanks dat alles na verloop van tijd erg onoverzichtelijk werd nog gewoon gebruikt.

Google Chrome

Enige tijd geleden is Google met zijn browser Chrome ook (eindelijk) naar de Mac gekomen, in het begin was ik wat onwennig en ben ik nog een aantal keer terug geswitched naar Safari. Toen Chrome enige tijd gelden met de optie om bookmarks te synchroniseren kwam ben ik definitief overgegaan naar deze fijne en vooral snelle browser.

Sindsdien ben ik de bookmarks in Chrome zelf gaan gebruiken. Toen ik mijn bookmarks weer een beetje op orde had (door middel van mappen in plaats van tags), was het gebruik van Delicious (ondanks het sociale aspect) voor mij niet meer nodig, ik heb toen mijn Delicious account verwijderd.

Instapaper

Ik heb mijn bookmarks dan wel op orde, maar dat betekend niet dat ik meteen een goed overzicht heb van de artikelen/websites die de moeite van het lezen/bekijken waard zijn, want je kan alles nog zo goed ordenen in mapjes, op een gegeven moment is het gewoon niet meer bij te houden wat wel/niet gelezen is.

Tot enige dagen geleden wist ik niet van het bestaan af van diensten, anders dan delicious die dit probleem konden oplossen. Maar inmiddels heb ik in de vorm van Instapaper de oplossing gevonden.

Weet wat je nog wil lezen

Instapaper bied simpelweg de mogelijkheid om een bepaalde pagina/website later te lezen. Instapaper heeft daarvoor een bookmarklet, iPhone app en vele andere mogelijkheden beschikbaar om dit te doen. Het grote voordeel van Instapaper (in verhouding tot Read it later) is dat veel programma’s en apps Instapaper support aanbieden.

Na het opslaan van een bepaalde pagina kun je later gemakkelijk zien wat je nog wel/niet gelezen hebt, dit alles is weer op te delen in mappen waardoor je altijd een mooi overzicht hebt. Het mooie aan Instapaper is dat de dienst ook offline te gebruiken is en dat Instapaper de tekst kan parsen, zo kun je een bepaalde tekst lezen zonder de daadwerkelijke website eromheen, erg handig voor lange lappen tekst, en helemaal op bijvoorbeeld de iPhone.

Instapaper in combinatie met bookmarks

De combinatie tussen bookmarks in Chrome en Instapaper werkt voor mij enorm goed, ik heb nu een mooi overzicht en weet precies waar ik aan toe ben. Of je nou Chrome gebruikt of niet, Instapaper is een echte aanrader!

Contact

Vragen of interesse? Ik hoor het graag via onderstaand formulier of via email of Twitter.

Ik antwoord zo snel mogelijk.
Het bericht kan op dit moment niet worden verzonden...
Gelieve de gemarkeerde velden juist in te voeren.
Bedankt voor het bericht, ik beantwoord deze zo snel mogelijk!