Een paar dagen geleden werd plots, totaal onverwacht een keynote aangekondigd waarin de toekomst van het iPhone OS bekend zou worden gemaakt, vandaag was het moment daar. Was het iPhone OS een jaar geleden nog niet in staat om te kopiëren en te plakken, vanaf iPhone OS 4 is het zelfs mogelijk om te multitasken, en dat, als we Steve mogen geloven, ook nog eens op een manier die de batterij spaart!
Multitasking
Apple is zeker niet de eerste met multitasking, maar volgens Steve Jobs wel de beste, dit omdat Apple het anders aanpakkt dan de anderen. Veel voorkomend probleem bij andere devices is dat de batterij snel leeg gaat en het apparaat traag reageert naar mate er meer programma’s geopend zijn. Apple denkt hier een geschikte oplossing voor te hebben gevonden. De developers kunnen namelijk zelf een keuze maken op welke manier zij multitasking willen toestaan, hierdoor is het niet nodig dat de gehele applicatie op de achtergrond blijft draaien. Apple introduceert zeven manieren van multitasking:
- Background audio
Een applicatie zoals bijvoorbeeld Pandora kan, wanneer de app is gesloten, gewoon muziek blijven spelen. - VoIP
Zit je Doodle Jump te spelen maar wil je wel bereikbaar blijven via bijvoorbeeld Skype, je kunt nu gewoon bereikbaar blijven, zelfs al staat de iPhone in stand-by stand. - Background location
Een veel voorkomend probleem: Gebeld worden tijdens routenavigatie via de Tom Tom app. Dankzij deze nieuwe feature is dat vanaf nu geen probleem meer, Tom Tom kan op de achtergrond gewoon blijven draaien. - Push notifications
De “ouderwetse” manier van multitasken op de iPhone die nog steeds erg handig kan zijn voor wanneer een app helemaal uit staat. - Local notifications
Push notificaties gaan via de servers van Apple, dankzij local notifications is het mogelijk om je bijvoorbeeld te laten pingen door een bepaalde applicatie. - Task completion
Foto’s uploaden naar bijvoorbeeld Flickr kun je dankzij deze feature gewoon op de achtergrond laten gebeuren, wachten is dus niet meer nodig. - Fast-app switching
Een door developers veel gevraagde optie: dankzij fast-app switching is het mogelijk om de “state” waarin een app zich bevind tijdens het sluiten te onthouden en op te roepen tijdens het opnieuw starten.
Mappen
Al vanaf het begin van het iPhone OS is er vraag geweest naar een mogelijkheid om apps te ordenen in bijvoorbeeld mappen, alleen homescreens zijn simpelweg niet genoeg. Het is daarom vanaf nu mogelijk om je apps te ordenen in mappen, iedere map kan maximaal 12 applicaties bevatten en vertegenwoordigd eigenlijk een soort van snelkoppeling naar een homescreen.
Een map aanmaken kan door een app op een andere app te slepen, een map krijgt dan automatisch een naam die later aan te passen is. Zo kun je bijvoorbeeld game of nieuws apps bij elkaar in een map zetten, alles is mogelijk.
Achtergronden
Gehoopt werd dat Apple eindelijk eens het lockscreen beter zou gaan benutten door daar bijvoorbeeld recente emails of toekomstige agendapunten op te tonen, Apple geeft echter nog steeds heel erg om de esthetiek en heeft er daarom voor gekozen om, net als op de iPad, de gebruiker de mogelijkheid te geven om een achtergrond in te stellen voor de homescreens, deze achtergrond kan verschillen van de achtergrond op het lockscreen.
Het is vooralsnog niet mogelijk om per homescreen een andere achtergrond te selecteren.
Email vernieuwd
Het email programma van de iPhone heeft altijd een aantal gebreken gekend, een daarvan zijn alle afzonderlijke inboxen, vanaf nu is er ook een centrale inbox en is het makkelijker om tussen de inboxes te switchen. Verder is het mogelijk om te sorteren op onderwerp, en, ook niet geheel onbelangrijk: er is vanaf nu ondersteuning voor meerdere exchange accounts.
iBooks
Een verassing was het niet te noemen: iBooks is vanaf 4.0 ook beschikbaar op de iPhone. Handig is wel dat er de mogelijkheid is om deze te laten synchroniseren, zo weet je op je iPhone precies op welke pagina je op je iPad bent gebleven (al zullen veel mensen slechts één van de twee apparaten hebben).
Enterprise
Een groot nadeel van de iPhone is dat het platform niet aantrekkelijk is voor het bedrijfsleven. Dankzij de exchange support is dit eerder al gedeeltelijk opgelost maar er waren nog een aantal andere nadelen waardoor grote bedrijven de stap naar de iPhone nog niet wouden maken, Apple heeft daarom een aantal vernieuwingen doorgevoerd die het gebruik van de iPhone in het bedrijfsleven moeten bevorderen. Er gaat dus een geheel nieuwe doelgroep open voor de iPhone. Dit zijn de punten waarop iPhone OS 4 is verbeterd in verhouding tot zijn voorganger:
- Better data protection
- Mobile device management
- Wireless app distribution
- Multiple exchange accounts
- Exchange Server 2010
- SSL VPN support
Game Center
De iPhone en vooral de iPod touch (waarop ook het iPhone OS draait) worden door Apple vaak als ultieme portable game device onder de aandacht gebracht, om hier op in te spelen heeft Apple een platform ontwikkeld wat veel weg heeft van Xbox live van Microsoft. Dit systeem moet de highscores etc. van de verschillende games universeler maken. Ook is het volgens Apple voor developers nu makkelijker om het sociaal gamen te implementeren in hun games. Game Center bevat de volgende features:
- Social gaming network
- Invite friend
- Matchmaking
- Leaderboards
- Achievements
Steve Jobs heeft bekend dat er momenteel bekeken wordt of er een punten systeem ingebouwd moet gaan worden, Game Center staat dus nog in de kinderschoenen.
Advertentie’s
Het hing al een tijdje in de lucht: Apple heeft vanaf nu zijn eigen advertentie dienst: “iAd”. Doordat deze dienst in het iPhone OS zit gebouwd is het voor developers makkelijk om hier gebruik van te maken. Dankzij het systeem is het mogelijk om op een advertentie te klikken zonder de applicatie waar deze in staat te verlaten. Wat vervolgens wordt weergegeven is een advertentie volledig in HTML5, zelfs games in een advertentie zijn daardoor mogelijk. Het is zo de bedoeling dat het weer “leuk” wordt om op een advertentie te klikken.
Velen zijn erg negatief over deze dienst, maar eigenlijk vind ik het wel een goed plan, de advertenties die nu in de apps te vinden zijn lijken namelijk nergens op, en vergeet niet: er moeten altijd inkomsten zijn, helemaal bij gratis apps, dus waarom dan niet gewoon via een dienst waar Apple zelf ten minst een beetje zicht op heeft.
Geen Flash
100% zeker is het natuurlijk nooit te zeggen, maar de manier waarop Steve Jobs “uithaalde” naar Flash heeft mij er 100% van doen overtuigen dat er nooit Flash op de iPhone/iPad zal gaan komen, en ik denk dat Flash het uiteindelijk zal verliezen van HTML5. Wie nog gehecht is aan Flash: het wordt denk ik tijd om afscheid te nemen.
Honderd nieuwe features
Apple pretendeert dat er in het nieuwe iPhone OS 100 nieuwe features zijn te vinden, hierover zal waarschijnlijk snel meer bekend worden.
Niet geheel onverwachts is ook duidelijk geworden dat er geen update meer zal komen voor de eerste generatie iPhone’s, de iPhone 3G zal gedeeltelijk ondersteund gaan worden maar helaas zal multitasken niet mogelijk zijn op deze device. Naar alle waarschijnlijkheid zal Apple in de zomer met een nieuwe generatie iPhone komen die volgens de geruchten de “iPhone HD” zal gaan heten.
Dit artikel is geschreven voor Apple Tips.