iPhone OS heet voortaan iOS

dinsdag 8 juni 2010

Gisteravond was het weer zover, overal ter wereld zaten mensen in spanning af te wachten wat Steve Jobs dit keer te melden had. Tijdens de keynote over de iPad in januari schreef ik al over het feit dat Apple iedere keer weer te maken heeft met hele hoge verwachtingen, ook voorafgaand aan deze keynote had iedereen weer zijn eigen idee over wat er gepresenteerd zou gaan worden. Eigenlijk hebben alle mogelijkheden de revue wel gepasseerd: Een nieuwe Mac mini, Apple TV of misschien wel een nieuwe versie van Safari of gratis Mobile Me, ga zo maar door.

Uiteindelijk bleek de Keynote voornamelijk over de nieuwe iPhone en iOS 4 (de nieuwe naam van het iPhone OS) te gaan, veel (heel veel) van de verwachtingen die sommigen hadden zijn daardoor geen waarheid geworden. De meerderheid zal daardoor erg teleurgesteld zijn, maar is dat ook terecht? Om daar antwoord op te kunnen geven zal ik beginnen met een overzicht van wat er precies besproken is in deze keynote, exclusief de dingen die al bekend zijn gemaakt in de eerdere keynote.

Retina display

De nieuwe iPhone genaamd “iPhone 4″, dus niet zoals verwacht “iPhone HD” of “iPhone 4G” is voorzien van een Retina display veel over dit scherm is er nog niet bekend, wel is duidelijk dat dit scherm 4x meer pixels heeft dan de iPhone 3GS. Daardoor zal dit nieuwe scherm zorgen voor perfecte weergave.

Niet alleen het scherm aan de voorkant, maar ook de achterkant is vanaf nu van glas. Dit glas is 20x stijver en 30x harder dan plastic en is een stuk minder kras gevoelig dan het glas van de vorige iPhone’s, goed nieuws dus!

Roestvrijstalen behuizing

Nadat de iPhone door Gizmodo werd uitgelekt waren er los van de vraag of het echt was of niet, veel vragen over de zwarte stukjes op drie plaatsen in de behuizing. Het blijkt dat de nieuwe zijkant van de iPhone er niet alleen gelikt uitziet, maar ook nog eens als antenne fungeert. De linker kant voor Bluetooth, Wi-Fi en GPS, de rechter kant voor UMTS en GSM. De zwarte stukjes in de behuizing zijn scheidingsstukjes tussen deze twee “antenne’s”.

De sim-kaart zit vanaf nu niet meer verstopt aan de bovenkant maar aan de rechter zijkant van het toestel, verder zitten de twee knopjes om het geluid te veranderen vanaf nu los van elkaar en niet meer aan elkaar. Het mysterieuze gaatje bovenin de iPhone naast de headset plug blijkt een tweede microfoontje te zijn voor “noise cancellation”.

Apple A4 chip

De nieuwe iPhone zal de door Apple zelf ontwikkelde 1 GHz A4 chip bevatten, dezelfde als de iPad. Het grootste deel van de binnenkant van de nieuwe, opvallend dunne iPhone wordt ingenomen door de batterij, de grote batterij moet er voor zorgen dat het mogelijk is om 7 uur te bellen via 3G en tot wel 14 uur via 2G. Internetten zal 6 uur mogelijk zijn via 3G en 10 uur via Wi-Fi, het bekijken van video is 10 uur mogelijk en het luisteren naar muziek 40 uur. De standbytijd van het nieuwe toestel is 300 uur. Of bij de berekening van deze tijden ook multitasking is meegerekend is niet helemaal duidelijk, maar het valt in ieder geval alles behalve tegen.

Gyroscoop

De iPhone was al voorzien van een accelerometer, daar is nu een gyroscoop aan toegevoegd. Simpel gezegd maakt deze het mogelijk om horizontale bewegingen vast te leggen, dit bied mogelijkheden voor veel nieuwe interessante applicaties.

Vijf megapixels camera met LED-flitser

Het wordt steeds beter mogelijk om video’s en foto’s te maken met de iPhone, de camera krijgt er twee megapixels bij en verder zal de kwaliteit van de foto’s verbeterd worden dankzij de LED-flitser die zich naast de camera aan de achterkant bevind. Ook de backside illumination sensor moet aan de kwaliteit bijdragen. Het is dankzij deze nieuwe hardware mogelijk om in HD (720p) te filmen, tijdens het filmen is het gebruik van de LED-flitser gewoon mogelijk.

iMovie

Met de komst van filmen in HD heeft Apple meteen een App ontwikkeld waarmee het mogelijk is om, net als met iMovie voor de Mac, kleine montage werkzaamheden uit te voeren. Zo kan er audio worden toegevoegd en kan er gebruik worden gemaakt van thema’s, het is mogelijk om de met iMovie gemaakte filmpjes te exporteren naar 360p, 520p en 720p. iMovie voor de iPhone gaat $4,99 kosten, dus hoogstwaarschijnlijk €3,59 in Nederland.

FaceTime

Ondanks het feit dat de front-facing camera al kort in de keynote voorbij was gekomen was FaceTime dit keer de “One More Thing”. Toen Steve deze drie magische woorden uitsprak denk ik dat bij iedereen heel veel mogelijkheden door het hoofd hebben gespookt, maar nee, het was geen nieuwe Mac Mini, Apple TV of nieuwe versie van Safari, dat had overigens ook niet in de geest van het event gepast.

De One More Thing van deze keynote was FaceTime, de mogelijkheid die iedereen al wel had verwacht. In 2010 is het voor iPhone 4 gebruikers mogelijk om onderling via Wi-Fi te video-bellen. Na 2010 is het de bedoeling dat het ook zonder Wi-Fi mogelijk gaat worden. Dit alles is mogelijk dankzij een kleine camera aan de voorkant van de iPhone. Tijdens het video-bellen is het mogelijk om te switchen tussen de twee camera’s.

Een erg leuke feature, het is alleen erg beperkt, ik denk dat het eerst wachten is op applicaties van derden die de camera aan de voorkant echt nut gaan geven.

Conclusie

Geen Rode, Groene, Blauwe, Paarse, Blauwe en Oranje iPhone, wel een Witte en Zwarte iPhone die dankzij een paar nieuwe hoesjes verschillende kleuren aan kan nemen. Het nieuwe design zal even wennen zijn, but I’m in love! De nieuwe iPhone bevat eigenlijk alles wat je er van mag verwachten en zal maar weinig features missen. Mijn iPhone 3G is, helemaal nu ik de prachtige afbeeldingen op de iPhone pagina heb gezien, écht aan vervanging toe. Ik kan niet wachten om deze nieuwe slanke iPhone in mijn handen te hebben.

Dan de vraag waar ik mee startte: is het terecht dat er mensen teleurgesteld zijn? Over de inhoud van de keynote kan je inderdaad teleurgesteld zijn, maar dat komt meer door de geruchten en de torenhoge verwachtingen dan omdat het echt tegen is gevallen, die nieuwe Mac Mini of Apple TV die iedereen zo graag wil komt echt later wel. Desondanks het voortijdig uitlekken van de iPhone ben ik (en waarschijnlijk vele anderen) toch weer onder de indruk, de foto’s van Apple zien er altijd een stuk beter uit dan een foto gemaakt van een prototype. Ik en waarschijnlijk vele anderen zullen besluiten deze nieuwe iPhone aan te schaffen, en dat laat zien dat Apple toch zijn doel weer heeft bereikt.

iOS 4 komt op 21 juni beschikbaar. De iPhone 4 zal vanaf 24 juni beschikbaar zijn in de VS in een 16 GB en 32 GB uitvoering. Eind juli zal deze iPhone naar o.a. Nederland komen.

Dit artikel is geschreven voor Appletips.nl.