Zijn webdesigners klaar voor het Retina tijdperk?

Schermen met een resolutie die zo hoog is dat de afzonderlijke pixels niet met het blote oog te onderscheiden zijn, door Apple zo mooi Retina displays genoemd, hebben de toekomst. De lancering van de iPhone 4 was het begin van een nieuw (beeldschermen-)tijdperk. Het jaar 2012 lijkt het jaar te gaan worden van de “doorbraak” van Retina.

Het Retina display van de in 2010 gelanceerde iPhone 4 werd afgelopen maart overtroffen door het prachtige grote Retina display van de nieuwe iPad. Vorige week werd ook dit scherm overtroffen, en wel door de nieuwe Macbook Pro. Apple heeft duidelijk vol ingezet op Retina en lijkt voorlopig niet te stoppen. De kans is dan groot dat Apple dit jaar nog met een iMac met Retina display gaat komen.

Retina websites

Retina displays zijn prachtig en maken het lezen van tekst tot een waar genot. Echter, er zit ook een keerzijde aan Retina displays, webdesigners dienen hun websites te optimaliseren zodat deze er ook op een Retina display goed uitzien. Doen webdesigners dit niet dan krijg je een lelijk onscherp geheel voorgeschoteld waar je niet blij van kan worden.

Om Retina displays te ondersteunen dienen webdesigners een nieuwe werkwijze te gaan hanteren. Doordat er nog maar weinig tablets, laptops en desktops op de markt zijn met Retina displays wachten veel websites (en webdesigners) op dit moment af, al is het alleen maar omdat de hosting kosten door de grotere afbeeldingen kunnen verviervoudigen.


Retina ondersteunen

Webdesigners zullen om Retina desplays te ondersteunen anders te werk moeten gaan, de omschakeling van webdesign in pixels naar webdesign in vectoren kan daarbij erg belangrijk zijn. Er zijn gelukkig al applicaties op de markt die speciale functies bevatten om het opslaan van Retina afbeeldingen zo simpel mogelijk te maken, zoals bijvoorbeeld Sketch.

De makkelijkste manier om Retina displays te ondersteunen is door iedereen (Retina display of niet) een Retina site voor te schotelen. Uiteindelijk zal dit de manier zijn waarop alle website gemaakt zullen worden maar momenteel is het nog niet aantrekkelijk om deze methode te hanteren, ik zou het zelfs afraden. Je schotelt namelijk iedereen zonder Retina display op met overbodige laadtijd, dit met overbodige hosting kosten tot gevolg.

Webdesigners zullen met behulp van javascript en/of css moeten zorgen dat bezoekers met een Retina display  speciale hoge resolutie afbeeldingen te zien krijgen. Aangezien er geen standaard is om dit te doen kan het op verschillende manieren gedaan worden, de manier waarop Apple dit zelf doet kan als inspiratie worden gebruikt. Zelf realiseer ik Retina ondersteuning met behulp van media querys.

Uitdaging

Het web verandert in snel tempo en de mogelijkheden zijn zo langzamerhand eindeloos, Retina displays zijn een enorme uitdaging voor webdesigners. Een groot aantal webdesigners is al actief bezig met het ondersteunen van Retina displays, echter is er ook een groep die afwacht of zich er nog nooit in heeft verdiept. Gelukkig komen er steeds meer Retina devices op de markt waardoor het steeds moeilijker wordt om te negeren.

Kortom, het web zal steeds Retina vriendelijker worden. Ik kijk nu al uit naar de dag waarop er alleen nog maar Retina websites worden gemaakt. De komende tijd blijf ik nog even dromen van een iMac met Retina display die zoals gezegd wel eens heel snel zou kunnen verschijnen.